زبان عربی یکی از محبوبترین زبانها در جهان است. 28 کشور در دنیا، زبان عربی را به عنوان زبان رسمی خود اعلام کردهاند. جمعیت کشورهای عربی حدود 369.8 میلیون نفر بوده و شامل کشورهایی مثل مراکش، امارات، عربستان و مصر است. با چنین فضای گسترده و کشورهای مختلفی، جای تعجب نیست که این زبان گویشها و لهجههای بسیار متفاوت داشته باشد.
متداول ترین لهجه عربی که به طور خاص برای گفتار و نوشتار استاندارد سازگار شده است، عربی استاندارد مدرن است که به اختصار MSA نامیده میشود. MSA در نوشتار و مکالمات رسمی، به صورت جهانی به رسمیت شناخته شده است. زبان عربی قرن هاست که صحبت میشود و در نتیجه از عربی کلاسیک جدا شده است. عربی کلاسیک معمولاً در متون مذهبی مانند قرآن کریم استفاده به کار رفته است.
در مجموع، کشورهای عربی زبان دارای تولید ناخالص داخلی به ارزش بیش 2.851 تریلیون دلار هستند که این موضوع، عربی را به یک زبان مهم در تجارت و کسب و کار تبدیل میکند. کشورهای عربی زبان، سهم قابل توجهی از تولید نفت جهان را تشکیل میدهند. اردن یکی از بزرگترین امپراتوریهای بانکی و مالی در جهان بوده و مالک بانک عرب است. این موضوع، دانستن زبان عربی را به یک مهارت مهم برای هر کسی که قصد تجارت یا توسعه کسب و کار در کشورهای عربی زبان را دارد، تبدیل میکند.
اگرچه زبان عربی استاندارد مدرن، در تمام کشورهای عربی به رسمیت شناخته میشود، اما در بسیاری از کشورها نسخهای نیست که مردم در زندگی روزمره با آن صحبت می کنند. گویش های عربی رایج در کشورهای مختلف، با عربی استاندارد تفاوت های اندکی دارند، به عنوان مثال، عربی محاورهای که در کشورهای مختلف صحبت میشود:
1. ساختار دستوری سادهتری دارد
2. برخی از حروف متفاوت تلفظ میشوند، که این موضوع بر اساس گویش متفاوت است.
3. دارای برخی کلمات یا اصطلاحات متمایز از برخی لهجهها است
4. از واژگان عامیانه بیشتری استفاده میشود
این تفاوتها برای افراد عربی زبان، آنقدر محسوس نیست که در مکالمات با مشکل مواجه شوند، اما برای زبان آموزان عربی، دانستن این تفاوتها موضوع مهمی است.
بیش از 55 میلیون نفر در جهان، به زبان عربی مصری صحبت میکنند. این همان شکلی از زبان عربی است که به احتمال زیاد در فیلمها و تلویزیون زیاد شنیده اید، به این دلیل که صنعت رسانه مصر، تأثیر بسزایی در جهان فیلم عربی داشته است. گویش مصری یکی از مشهورترین گویشها در جهان عرب است. همچنین یکی از مواردی است که به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته و مصر را به مکانی عالی برای زبان آموزان عربی تبدیل کرده است.
زبان عربی مصری به شدت تحت تأثیر زبان قبطی است که پیش از فتح مصر توسط عربی زبانها، زبان بومی در مصر بود. این زبان با عربی کلاسیک مخلوط شده و باعث تشکیل گویش جدیدی از زبان عربی، یعنی عربی مصری شده است. در کنار این موضوع، عربی مصری، تأثیرات زیادی از زبانّهای فرانسه، ایتالیایی، یونانی، ترکی و انگلیسی گرفته است.
زبان عربی مصری به طور معمول و رسمی، با الفبای عربی نوشته میشود، اگرچه معمولاً برای کتابهای درسی برای زبان آموزان، با حروف لاتین رونویسی میشود. این کار یادگیری این زبان را برای زبان آموزان جدید، راحتتر و سادهتر میکند.
عربی خلیجی گویشی است که بیشتر در کشورهای عربی زبان شرقی صحبت می شود. 36 میلیون نفر در این کشورها زندگی میکنند که زبان مادریشان، عربی خلیجی است. این منطقه شامل کشورهای خلیج فارس مثل کویت، بحرین، امارات متحده عربی، قطر، مناطقی از شرق عربستان سعودی، جنوب عراق ، جنوب ایران و شمال عمان است.
عربی خلیجی یک گویش خاص و منحصر به فرد نیست، بلکه بیشتر شبیه مجموعهای از گویشهاست که آنقدر به هم نزدیک هستند که همه آنها توسط عربی زبانّا قابل درک هستند. در زبان عربی خلیجی ، اختلافات زیادی در واژگان، دستور زبان و به ویژه لهجه وجود دارد. این اختلافات با بیشتر شدن فاصله جغرافیایی بیشتر میشوند، بنابراین بین لهجههایی که از نظر جغرافیایی فاصله بیشتری دارند تفاوت های قابل توجهی وجود دارد. برای مثال عربی خلیجیای که توسط مردم کویت و قطر صحبت می شود، میتواند به قدری متفاوت باشد که گویندگان در درک یکدیگر مشکل داشته پیدا کنند.
عربی حسنیه توسط 3 میلیون نفر در سراسر جهان عرب صحبت میشود. در الجزایر، لیبی، مراکش، موریتانی، مالی، نیجر، سنگال و صحرای غربی این نوع از عربی میان مردم استفاده میشود.
از نظر آوایی، گویش حسنیه را می توان هم فوق العاده مبتکرانه و هم فوق العاده محافظه کار نامید. این موضوع یادگیری این گویش را برای زبان آموزان جدید کمی پیچیدهتر میکند.
زبان عربی شامی بیش از 21 میلیون گوینده دارد و در نوار ساحلی مدیترانه شرقی به طول 100-200 کیلومتر صحبت میشود. این گویش عمدتا فقط به عنوان گویش گفتاری مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که بسیاری از مردم این کشورها هنگام نوشتن به MSA وفادار می مانند.
عربی شامی همراه با عربی بین النهرین شمالی، عربی آناتولی و عربی قبرسی از طریق تغییر زبان در عربی کلاسیک ایجاد شده است.
عربی مغربی دارای بیش از 70 میلیون صحبتکننده در مراکش، الجزایر، تونس، لیبی، صحرای غربی و موریتانی است.
عربی بین النهرینی به عربی عراقی نیز معروف است و بیش از 15 میلیون گوینده دارد. این گویش از ادغام گویشهای عربی بومی حوضه بین النهرین تشکیل شده است. کشورهایی که به این گویش صحبت میکنند، شامل عراق، مناطقی از سوریه، ایران و جنوب شرقی ترکیه است. به دلیل چند فرهنگی بودن باورنکردنی عراق، این گویش از ریشه های اکدی، فارسی و ترکی گرفته شده است.
عربی سودانی در سراسر سودان صحبت میشود و بیش از 17 میلیون نفر، زبان مادریشان عربی سودانی است. این گویش به دلیل نزدیکی جغرافیایی سودان به مصر، به عربی مصری شبیه است اما دارای ویژگی های متمایزی است. به طور کلی، عربی سودانی در تلفظ بیشتر به عربی حجازی نزدیکتر است.
عربی یمنی یکی دیگر از نمونه های عالی گویشهای عربی است که بسیاری از شیوهها و لحنهای کلاسیک زبان عربی را حفظ کرده است. بیش از 15 میلیون نفر در یمن، جنوب غربی عربستان سعودی ، سومالی و جیبوتی به زبان عربی یمنی صحبت میکنند. به دلیل گستردگی جغرافیایی، زبان عربی یمنی را میتوان به گروههای گویشی مختلفی تقسیم کرد. از نظر زبانشناسی، زبان عربی یمنی تحت تأثیر زبانهای هیماریتی، عربی جنوبی و عربی عربستان جنوبی قرار گرفته است.
عربی حجازی به عربی غربی نیز معروف است. بیش از 14 میلیون نفر در منطقه حجاز در عربستان سعودی به این گویش صحبت می کنند. این گویش دارای دو نسخه شهری و روستایی است. نسخه شهری آن به طور گسترده در شهرهای جده، مکه و مدینه صحبت می شود.
همانطور که در بالا در مورد اهمیت یادگیری زبان عربی اشاره کردیم، یادگیری این زبان خصوصا برای افرادی که قصد مهاجرت به کشورهای عربی زبان و یا توسعه کسب و کارشان در این کشورها را دارند، امری ضروری و مهم است. وب سایت آموزش آنلاین زبان تیچستان، این امکان را برای شما فراهم کرده است که بتوانید به صورت آنلاین، روند یادگیری زبان عربی را در منزل و یا هرجای دیگری آغاز کنید. میتوانید لیست اساتید زبان عربی را ببینید و استاد مورد نظرتان را انتخاب کنید.
0 دیدگاه